Organizacija muzičkog događaja

Nedavno smo organizovali i naš prvi muzički događaj i bilo je magično. U pitanju je bio one-woman-show osječke kantautorke i putujuće muzičarke – Aklea Neon.

44884564_1863656467004556_4108405921095352320_n

U ovom tekstu istaći ćemo stvari na koje treba obratiti pažnju pri organizaciji jednog ovakvog događaja.

Izvođač

Da li ste vi pronašli izvođača i silno želite da im organizujete koncert ili je izvođač došao do vas, apsolutno je nebitno. Bitno je da ste se pronašli i da realizujete event. Pažljivo slušajte njihove zahteve i usmeravajte ih u organizacionom delu ka onome što je realno, ali u skladu sa njihovim željama.

Lokacija

Bitno pronaći mesto koje će odgovarati vašem izvođaču. Veličina prostora, kapacitet, oprema koju imaju na raspolaganju su samo neki od faktora koje morate uzeti u obzir pre nego što zakažete događaj. Pri izboru mesta, povedite računa da se ono stilski uklapa sa izvođačem i njihovom muzikom.

austin-neill-403340-unsplash

Oprema

Neophodno je da sa izvođačem vidite šta je njima sve neophodno od opreme, šta imaju i nose sa sobom, a šta treba nabaviti. Sledeći korak je da sa prostorom u kom će se svirka dešavati proverite šta oni imaju na raspolaganju od opreme, a šta treba dodatno iznajmiti. Takođe, bitno je da pronađete osobu od poverenja od koje će se oprema iznajmljivati kako biste znali da će sa tehničke strane sve biti u redu, ali i ako ne bude, možete da ih pozovete i zatražite zamenu.

Marketing

georgia-de-lotz-1283628-unsplash

Kao i za svaki događaj koji organizujete, potrebno je dobro targetirati ciljnu grupu. Kako bi što više ljudi čulo za događaj, dogovorite se i sa mestom u kom organizujete događaj da i oni urade promociju. Na taj način će i njihova stalna publika saznati za vaš event, jer ipak ste sa razlogom odabrali baš to mesto.

Ako izvođač, vi i prostor budete promovisali event, male su šanse da nećete uspeti da privučete željenu publiku.

Protokol

Protokol na sam dan zavisi od veličine koncerta. Ono što je nezaobilazno je:

  • da se pobrinete da sva tehnika bude spremna u prostoru održavanja par sati pre nastupa
  • da se održi tonska proba na vreme, kako bi se izbegli potencijalni propusti
  • da povedete računa da je izvođaču dostupno sve neophodne i unapred dogovorene stvari
  • da se pobrinete za početak događaja, kada ocenite da se dovoljno publike skupilo. U ovom koraku je bitno da ne kasnite puno. Niko ne voli da čeka satima, ako je došao na vreme koje ste vi odredili i objavili.
  • da obezbedite osveženje za izvođača tokom koncerta
  • da budete prisutni sve vreme kako biste mogli da rešite sve potencijalne nepredviđene situacije
  • nakon koncerta razrešiti opremu
  • pobrinuti se oko finansijskog dela po dogovoru ka izvođači i/ili prostoru

Dodatne informacije

Ukoliko izvođač nije iz vašeg mesta, ne zaboravite da podelite bitne informacije za odsedanje u vašem gradu. Pokušajte da pronađete smeštaj u kom će se vaš izvođač osećati najudobnije, inforimišite se o njihovim navikama u ishrani i u skladu sa tim im preporučite određene restorane, razmislite koje aktivnosti u vašem gradu bi im bile interesantne i napravite im spisak. Razmišljajte kao da ste vi otišli negde i šta je to što biste vi voleli da vidite ili radite u nekom drugom gradu.

Nadamo se da smo uspeli bliže da vam prikažemo organizacioni proces ovakvog jednog događaja. Naravno, ekipa Event Room-a vam može pomoći u realizaciji ovakvih događaja. Ukoliko ste se upustili, imate ideju ili tek planirate nešto ovako, slobodno nam se obratite.

Vaš Event Room

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s