Planiranje Budžeta za Venčanje

 

Da nema venčanja bez budžeta, već i sami znate. Nijedan događaj ne može da se organizuje i realizuje bez planiranja finansija, pa tako i vaše savršeno venčanje. I zato krećemo sa ovom, najvažnijom stavkom sa vašeg spisaka.

Najvažnija, ali i najteža, složićete se. Ovo je samo jedan od razloga zašto organizator venčanja može biti pravo rešenje. Na prvi pogled, organizator može delovati kao dodatni trošak, ali uzmite u obzir da organizator može da vam ponudi povoljnije uslove, kao i uštedi vreme tražeći najbolju opciju. Možda baš zbog toga dobijete tačno ono što ste želeli, iako ste u početku mislili da je nedostižno. Takođe, kao prednost izdvajamo i da ćete dobiti savršeno venčanje bez stresa, a sa budžetom koji ste svakako planirali.

Ono što je najvažnije kada planirate svoje venčanje jeste da se dogovorite kako ćete sve isfinansirati. Da li birate da sve sami finansirate ili ćete imati pomoć roditelja ili prijatelja. Neki potežu čak i za kreditima, ali to nije naša preporuka. Mi u Event Room-u smatramo da se sve može postići i uz ograničen budžet ako ima dovoljno fleksibilnosti i kreativnosti.

Kada se to dogovorite i kada vidite čime raspolažete onda kreće najteži deo – uklapanje u budžet. Mi znamo da mladenci žele da imaju venačnje iz snova sa najlepšim prostorom, dekoracijom i venčanicom, ali to ponekad iziskuje veći budžet od planiranog. Zato je najvažnije da odredite prioritete, ta vam je najvažnije i da za to odvojite najveće iznose, a za ostalo ćete naći rešenje i kompromis. Naravno ovaj spisak nikad nije definitivan i biće promenjen više puta, ali inicijalni prioriteti se moraju odrediti. Da li je to mesto održavanja venčanja, muzika ili pak dekoracija? Ukoliko imate organizatora takođe ćete morati vi da odredite prioritete, ali uz stručnu pomoć. Time ćete olakšati  celokupnu organizaciju i biti sigurni da ćete dobiti vaše venčanje iz snova.

Segmenti Budžeta

Prostor

sweet-ice-cream-photography-399226-unsplash

Da biste znali kakav prostor da tražite, prvo morate da znate okviran broj gostiju. Na osnovu ovoga izbor mesta će biti smanjen i time će vam biti lakše da odlučite gde će se venčanje održati. Takođe, kod odabira mesta bitno je da razmišljajte i o tome koliko je to mesto dostupno gostima. Ukoliko je mesto specifično možda ćete morati da organizujete prevoz ili iznajmiti sobe za prenoćište, što je svakako dodatna stavka u vašem budžetu. Najveći procenat tj. 30% do 40% vašeg budžeta ide upravo na restoran, hotele ili salaš, tj mesto gde ćete svi zajedno uživati.

Muzika

muneeb-syed-411539-unsplash

Na venčanju najvažnija je atmosfera, jer to će gosti najviše pamtiti i zato je sledeće o čemu treba da razmišljate muzika. Na vama je izbor, bend, DJ, tamburaši ili trubači, ali za šta god da se odlučite, budite spremni da odvojite od 10% do 15% vašeg budžeta. Ukoliko ćete imati više vrsta muzike, opet razmislite koja vam je najvažnija, kako biste znali koliko će to opteretiti vaše finansije.

Fotograf i snimatelj

Za dobrog snimatelja i fotografa ne žalite novac, jer oni će ovekovečiti momenat i to je ono što će vam ostati celog života. Od 14% do 18% vašeg budžeta je predviđeno za ovu stavku, ali i više ako znate da su za vas najbolji i da ćete baš pred njima moći da budete opušteni i svoji.

Dekoracija

samantha-gades-711081-unsplash

Za dekoraciju treba da odvojite od 5% do 10% budžeta. Ova stavka je vrlo važna stoga možete ići i do 15%, jer su cveće i dekoracija jedna od stvari koje će vaši gosti sigurno pamtiti.

U sklopu dekoracije mislimo i na pozivnice, zahvalnice, oznake za stolove, kartice sa imenima, meni, jer sve to treba uklopiti sa dekoracijom i cvećem celog venčanja. S obzirom da razne kartice, pozivnice i zahvalnice mogu biti skupe – budite mudri. Ovo je trenutak kada ćete moći da date lični pečat svom venčanju i zato budite kreativni. Ukoliko volite rukotvorine, razmislite da neki deo dekoracije napravite sami ili uz pomoć prijatelja. Može biti zabavna aktivnost, ali i imati veliki uticaj na vaš budžet. Naravno, ukoliko neke stavke u ovom delu niste planirali, slobodno ih izbacite ili preraspodelite.

Ceremonija

Za samo venčanje i ceremoniju moraćete da izdvojite od 3% do 5%. To uključuje naknadu za matičara, sveštenika ili drugog službenika koji će vas venčati, kao i dodatne troškove koje podrazumeva ovaj deo. Vodite računa da kad je građansko venčanje u pitanju, velika je razlika između venčanja u opštini i kada matičar izlazi na teren.

13718575_10208151827007115_555009902529747724_n

Mlada i mladoženja

Sada ste na redu vi – mladenci. Ovim delom budžeta pokrivate kupovinu venčanice i mladoženjino odelo, frizuru,  šminku, manikir, pedikir i sve kozmetičke tretmane koje želite, cipele, nakit i ostale modne detalje. Budite oprezni u ovom području, jer je vrlo lako zaneti se i time prekoračiti limit. Naša preporuka je da razmislite i o šivenju venčanice i naravno kupite cipele koje ćete moći i kasnije da nosite. Preporučljivo je za ovu stavku odvojite od 10% do 15% budžeta.

Torta i slatki sto

thomas-william-660882-unsplash

Sledi mladenačka torta i slatki sto. Odvojte budžet za ovu slatku stavku, jer je ona pored dekoracije i muzike vrlo važna, ostavlja utisak i pamti se. Ovo je takođe trenutak kada možete izraziti sebe i biti kreativni kod odabira torte i slatkog stola. Količina torte i kolača zavisi od broja zvanica, u svakoj poslastičarnici će vam pomoći da odredite koja je to tačno količina, da bude dovoljno za sve.

*Jedna važna napomena: ne zaboravite da se sa restoranom konsultujete oko toga da li je potrebno da hrana koju donosite ima etiketu, što znači da mora da bude iz registrovanih poslastičarnica, zbog sigurnosti vas i vaših gostiju. U tom slučaju obavezno obavestite goste da ne donose svoje torte, jer neće smeti da budu posluživane.  

Neplanirani troškovi

Pri svakom planiranju događaja postoje neplanirane situacije, a sa njima dolaze i neplanirani troškovi. Zato je naš savet da ovu stavku uvek uvrstite u vaš budžet, jer nikad se ne zna šta može da iskrsne. te je važno da imate “malo viška”. Oko 2% vašeg budžeta planirajte da izdvojite za neočekivane troškove ili poskupljenja. Ako ste oprezni prilikom rezervacije i imate tačan datum venčanja, neočekivanih troškova bi trebalo da bude malo, ali to ne znači da ne treba da ostavite neki novac sa strane za svaki slučaj. Lako ćete ga nameniti za nešto drugo ukoliko sve prođe kao što je planirano.

Ako mislite da je komplikovano I da nemate vremena za sve ove stvari onda je za vas najbolja opcija organizator venčanja. U zavisnosti od agencije i paketa za koji se odlučite, trebalo bi otprilike od 5% do 15% ukupnog budžeta odvojte za ovu uslugu i prepustite se mirnoj pripremi vašeg venčanja. S obzirom na to da će organizator venčanja uraditi sve što vam je potrebno kako bi vaš veliki dan prošao glatko, ovo je adekvatna cena. Organizator će vam davati savete, koordinisati sve do i na sam dan venčanja, koristiti svoje kontakte i dobavljače, a samim tim može doći i do dodatne uštede.  

Vaš budžet može biti i drugačije raspoređen, sve zavisi od toga kako ste vi zamislili vaše venčanje I zato je ovo samo predlog kako bi otprilike trebalo da rasporedite vaš budžet. Ono što možemo da vas posavetujemo jeste da za neke stavke dogovorite plaćanje nakon svadbe što će vam svakako umanjiti vaše trenutne izdatke.

Ukoliko želite da nas angažujete za organizaciju vašeg venčanja, biće nam zadovoljstvo. Kontaktirajte nas!

                                                                                                                                      Vaš Event Room

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s