Organizacija venčanja – od A do Š

Čestitamo! Odlučili ste se za jedan od većih i lepših koraka u životu. Ono što sledi je organizacija, koja može biti dosta stresna. Zato smo odlučili da vam izložimo sve korake u organizaciji jednog venčanja i olakšamo taj put.

Osnovne informacije

Za početak treba da odredite okvirno datum venčanja. Jako je bitno godišnje doba u kom želite da se venčate. Svako godišnje doba nudi različite opcije koje će venčanje učiniti posebnim a samim tim izistkuje i različitu organizaciju. Na primer, letnja venčanja nude opciju venčanja na otvorenom, dok su zimska savršena za romantične photo shooting-e na snegu.

Sledeći korak su gosti i budžet. Jedno bez drugog ne idu. Istina je da sva venčanja imaju inicijalno iste troškove, ali razilaženje dolazi kod restorana, kićenja i poklona za goste. Vrlo je bitno da na početku odlučite koliko venčanje želite i da se vodite time, jer spisak gostiju ume jako lako da se otrgne kontroli i sa skromnih 100 zvanica možete jako lako završti na 250. Ovo ćete lako izbeći ukoliko napravite prioritete i u startu odlučite koga možda ne želite da pozovete.

Lokacija

venue

Kada ste odredili datum, budžet i broj zvanica, dolazimo do lokacije restorana, crkve i građanskog venčanja.

Crkveno venčanje zakažite u vašoj omiljenoj crkvi ili  jednostavno, u najbližoj.

Kada je reč o građanskom venčanju, postoje dve opcije. Venčanje u samoj opštini je daleko jeftinija varijanta i to može biti vrlo intimno u krugu najuže porodice i prijatelja. Druga opcija je da matičar izađe na teren, što takođe ima svoje čari, jer možete ceremoniju održati napolju na nekom svom omiljenom mestu, bašti restorana ili jednostavno u restoranu. Razlika u ceni je pozamašna. Prva opcija će vas koštati svega 300 dinara, jer plaćate samo taksu državi, dok će izlazak na teren, u zavisnosti od grada, koštati čak između 9 i 13 hiljada. Ovo vam samo naglašavamo kao odličan primer prioriteta, kako uvek može da se nađe jeftinija varijanta koja će biti podjednako lepa i romantična.

U najvećem broju slučajeva izbor lokacije za proslavu je restoran, ali ima i manji broj onih zaista hrabrih koji se upuštaju u neizvesnu avanturu na otvorenom ili na nekoj posebnoj lokaciji gde je potrebno obezbediti sve od struje i vode do stolova, stolica, escajga i slično. U tim slučajevima definitivno je najpametnije potražiti pomoć profesionalaca i angažovati ih, ako ne za celokupnu organizaciju, onda bar za konsultacije i praćenje događaja na sam dan venčanja.

DJB_1556

Kada je restoran u pitanju, izbor je lakši. Potrebno je istražiti opcije i izabrati ono što se najviše uklapa u vašu viziju. Sledeći korak je sastanak sa zastupnikom restorana i dogovor oko ponude i datuma. Ukoliko datum koji ste odabrali nije dostupan, ne očajavajte. Pomeranje venčanja u ovako ranim fazama nije ništa strašno. Postoji mogućnost da su dan pre ili dan kasnije slobodni. Petak postaje sve atraktivniji dan za venčanja, a možda dobijete i bolju ponudu jer su to “slabiji” dani.

U ovoj prvoj fazi organizacije ćete steći okvirnu sliku šta vas očekuje u daljoj organizaciji i odmah ćete odlučiti da li želite da angažujete profesionalnog organizatora. Najčešći razlozi za angažovanje su nedostatak vremena i lakše dostupne informacije, s obizirom na to da većina nije upućena u sve ponude koje tržište nudi. Postoje razni paketi, tako da nije jedina opcija angažovanje organizatora za celokupunu organizaciju.

Ne zaboravite da odaberete i obavestite kumove. Oni će vam biti od velike pomoći u celom procesu organizacije, za konsultacije, ali i podrška kada stres krene da utiče na vas.

IMG_0014

Kada ste proslavili sa kumovima lepe vesti, počnite polako da obaveštavate zvanice i prikupljate adrese kako biste, kada dodje vreme za to, lakše poslali pozivnice. Pozivnice su jedan od prvih koraka u iskazivanju vaše kreativnosti i jedinstvenosti vašeg venčanja. Osmislite pozivnice koje će ličiti na vas kao par.

Obavezno precizirajte ko sme da povede +1 da ne biste dolazili u neprijatnu situaciju gde se ljudi ljute na vas zbog takvih stvari. Kada budete pravili raspored sedenja važno vam je da grupišete ljude koji se već znaju ili za koje smatrate da bi se dobro uklopili. Ne želite da vašim zvanicama bude dosadno samo zato što su za “pogrešnim” stolom.

Dekoracija

kolaž 1

Prvi korak kod osmišljanja dekoracije je dobar odabir teme ili određenog lajtmotiva vašeg venčanja. Naša preporuka je da napravite board na Pinterestu i da u njemu čuvate sve ideje koje pronadjete, a svi znamo da je Pinterest najbolje mesto za pronalaženje ideja. Odlična stvar je što možete pozvati koga želite na ovaj board da samo gledaju vaše postove ili čak i dodaju. Sjajan način da na lak i brz način svi uključeni u organizaciju budu obavešteni o svim idejama.

Osmislite dekoraciju sale, kola, bidermajer, ukrasa za kosu, kićenje zvanica, vas i kumova, poklona za goste. Kod kićenja sale možete biti dosta kreativni, počev od stolova za zvanice, mladenačkog stola, na kom mogu da budu netradicionalne stvari kao što su neke vaše lične uspomene, posebnih detalja u sali i slično. Ovo je trenutak kada ćete moći najbolje da date venčanju vaš potpis. Zato je jako bitno da ako se odlučite da angažujete dekoratera, odaberete nekoga ko će slušati sve vaše ideje i stvarati nove u tom smeru.

Na primer slatki sto je počeo da bude jedna od kreativnijih stanica na venčanjima, i to ne samo kad je torta u pitanju. Izbor je samo vaš a mogućnosti su neograničene, zato budite kreativni.

kolaž 2

Bend

Bend je na neki način najbitniji element svadbe. Od benda zavisi kakva će biti atmosfera. Odlučite kakav bend želite, odnosno kakav repertoar želite. Gledajte da kod izbora mislite i na sebe, ali i na zvanice, kako bi se svi lepo proveli. Pored benda, možete angažovati i dj-a koji će da upotpuni dogadjaj u pauzama i kada bend završi. Razmislite i o opciji tamburaša i trubača.

mitchell-orr-179532-unsplash

Dobro osmislite satnicu i ko će izvoditi glavne pesme (izlazak mlade, prvi ples, izlazak torte i slično), da li će to biti bend ili će se za to pobrinuti dj. Muzika upotpunjuje događaj i kao i dekoracija, odražava vas, zato pažljivo birajte.

Fotograf i snimatelj

Trenutak prođe, uspomene ostaju. Fotografije i snimak sa venčanja su večni. Želećete da se osvrnete na svoj dan godinama kasnije, zato vam je bitno da one budu kvalitetne i da predstavljaju vas i vaš dan što lepše. Birajte fotografa kom verujete i pred kojim možete da se opustite, pred čijim objektivom nećete biti ukočeni. Ništa vam ne vredi da platite najskuplje fotografe, ako pred njima niste opušteni i onda slike budu usiljene i izveštačene.

Snimatelj je idealno da vas prati od početka spremanja do posle torte kako bi mogao da napravi lepu retrospektivu tog dana. Kratak video će vam dobro doći da možete u 5 minuta da predstavite ljudima atmosferu sa vašeg venčanja. Takođe je bitno da verujete snimatelju i da ste opušteni pred njim.

Mlada i mladoženja

Untitled design (4)

Odvojite vremena da osmislite kako ćete vi izgledati. Pripreme za mladu i mladoženju umeju da budu veoma stresne, jer pronalazak prave venčanice, odela, cipela i detalja nije ni malo jednostavan zadatak. U današnje vreme imamo tu prednost da sve možemo da istražimo i inspirišemo se na internetu. Opet se vraćamo na prednost sajtova kao što je Pinterest. Možda nećete naći tačno ono što želite, ali ćete svakako lakše napraviti sliku onogo šta želite, a šta ne želite ili se inspirisati i osmisliti nešto sasvim jedinstveno.

Momačko i devojačko veče

13167392_1115942578469796_1299640056_n

Momačko i devojačko veče je preuzeta američka tradicija, koja je sve popularnija kod nas. U Americi, to se dešava veče pred samo venčanje. Naš savet je da ovo slavlje ipak organizujete vikend pre venčanja, kako biste dan pred mogli da se odmorite i naspavate kako biste bili spremni za vaš dan.

Tradicija nalaže da kum/kuma zajedno sa prijateljima prave iznenadjenje za mladence ali odvojeno. Uglavnom se organizuju aktivnosti sa zabavnim igricama i za koje se zna da će mladenci sigurno uživati. Ovim se ozvaničava “poslednje slobodno veče” mladenaca. Budite kreativni i iznenadite svoje mladence ili možete angažovati nekog da to uradi za vas, naravno uz vaše sugestije.

 Dan pre venčanja

Dan pre samog venčanja potrudite se da se opustite i radite samo ono što vama prija. Zakažite masažu, družite se, ali vodite računa da se na kraju dana odmorite kako biste bili spremni za vaš dan.

Dan venčanja

Posle toliko priprema, kada dođe sam dan venčanja, trebalo bi da sve ide po svom planu. Kako je sve nepredvidivo, bilo bi najbolje da angažujete nekoga ko će taj dan voditi računa da sve ide po planu. Koordinacija na sam dan venčanja nije nešto što mladenci treba da rade, kako bi izbegli bespotrebne stresove. Na kraju, sve će biti savršeno, šta god da se desi. Nikako nemojte dopustiti da vas promenljive okolnosti iznerviraju. Najvažnije je da se uvek prisetite zbog čega ste tu – zbog ljubavi! Zato se prepustite i uživajte!

Dan posle venčanja

Kada se probudite ujutru, nećete moći da verujete koliko brzo je prošao dan koji ste planirali mesecima. I da, bilo je savršeno! Sumirajte utiske, radujte se, potražite slike od prijatelja da imate da uživate pre nego što profesionalne slike stignu.

Kumovski ručak je tradicija da mladenci sa porodicom i kumovima se okupe i nastave slavlje. Vi možete napraviti svoju verziju kumovskog ručka koja vama najviše odgovara. Pozovite prijatelje, porodicu, kumove, napravite ručak kod kuće ili u restoranu.

Medeni mesec

stil-336189

Kada je sve prošlo, dolazi period opuštanja i pravljenja retrospektive na sam dan,  ali i putovanje.

U davna vremena brojni brakovi sklapali su se tako što bi muškarac odabrao slobodnu devojku koju bi oteo iz njenog doma, a onda bi se mesec dana skrivali na tajnom mestu od njene porodice i besnih rođaka. U toku tog meseca mladi bračni par bi uživao u piću  od meda. Legenda kaže da je tako nastao pojam “medeni mesec” (honeymoon).

Još su Teutonci održavali venčanja isključivo u doba punog meseca. Nakon obreda mlada i mladoženja su napuštali porodicu i prijatelje do sledećeg punog meseca. Tako je nastao običaj bračnog putovanja.

U srednjem veku med (engl. honey) je simbolizovao život bez gorčine i slatkoću braka – govorilo se da je brak najslađi dok traje pun mesec, da sve što je lepo kratko traje i da treba znati uživati.
Zato se, u prvom mesecu nakon sklapanja braka ispijala medovina, jer je med simbolizovao plodnost i sreću.

Danas su običaji drugačiji, ali neke stvari ne treba menjati. Mladenački put iliti medeni mesec je lepa tradicija gde mladenci odlaze da slave svoju ljubav i uživaju.

Ostalo

  • Obavezno utvrdite koje običaje ćete poštovati, a koje možda izostaviti.
  • Ne zaboravite da osmislite prevoz za sam dan venčanja
  • Ne zaboravite da uživate, koliko god ovaj proces umeo da bude stresan, ipak vodi ka jednom od najlepših dana u vašem životu, radujte mu se!

 

Nadamo se da smo vam malo približili sve delove organizacije jednog venčanja. Naravno, svako venčanje je jedinstveno i zahteva različite stvari, ali hteli smo da vam predstavimo na jednom mestu ono što je zajedničko za sve.

Ukoliko želite da mi to uradimo za vas, biće nam zadovoljstvo. Kontaktirajte nas.

Vaš Event Room

 *Slike su iz lične arhive autora i sa sajta unsplash.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s